Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια ιστορία: για τον Μαραθώνιο.

  «Σε παρακαλώ να προσέχεις με το καροτσάκι σ΄ αυτή τη ζούγκλα, σ’ αγαπάω!». Μια φωτοβολίδα Δυνατής Αγάπης στους δρόμους της σιωπής και της καταχνιάς . Μια αέρινη κίνηση σ’ ένα απάνεμο και αποστειρωμένο  κελί. Μια γλυκιά φωνή μέσα σε μια κακόγουστη οχλοβοή. Ένα αληθινό χαμόγελο. Μια κουβέντα που είχε πει εκείνη σε εκείνον ένα πρωινό στην Ακαδημίας ενώ εκείνος έβγαινε απ’ το μαγαζί τους∙ εκείνος ανάπηρος (ποιος ξέρει γιατί) σε μια πόλη γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια γι’ αυτόν, αλλά γεμάτος αισιοδοξία ότι θα τα υπερπηδήσει ακόμα κι αν δεν τον κρατούν τα πόδια του να πηδήσει. Εκείνη φοβισμένη για την τύχη του, εκνευρισμένη που δεν βοηθά κανείς τον αδερφό της, σίγουρη όμως ότι θα τα καταφέρει και χαρούμενη γιατί ξέρει ότι χαιρέτησε έναν μαχητή.

      Δυο αλήθειες κρύβονται πίσω απ’ αυτήν την ιστορία...




  Είναι αλήθεια ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που ένα άτομο με ειδικές ικανότητες περιβάλλεται από συγγενείς, φίλους, σύντροφο χαίρει μεγάλης αγάπης, κατανόησης κι η υπομονής. Δεν είναι μόνο λόγω ευαισθητοποίησης ή στεναχώριας για την «κακή του τύχη» που απολαμβάνει όλα αυτά. Στην περίπτωση των ατόμων με ειδικές ικανότητες, τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός τους πρέπει να δείχνουν συχνά τα συναισθήματα τους και να δημιουργούν ένα διαρκές κλίμα αγάπης και ασφάλειας. Οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές αισθάνονται ανίκανοι να κάνουν έστω και κάτι απλό, φορτικοί και επιβλαβείς όσον αφορά τους άλλους. Είναι ,λοιπόν, απαραίτητο οι αγαπημένοι τους άνθρωποι να φροντίζουν να διαλύουν τέτοια σύννεφα που τυχαίνει να ταράζουν τη σκέψη τους και να προσπαθούν να βοηθήσουν ψυχολογικά . Η καλή ψυχολογία άλλωστε συμβάλει και στην καλή υγεία και άρα στην αντιμετώπιση και την υποβοήθηση της σωματικής ή διανοητικής αναπηρίας (αν φυσικά αυτό είναι δυνατό).

  Είναι επίσης αλήθεια ότι πέρα απ’ το στενό περιβάλλον θα πρέπει κι η κοινωνία ως ευρύτερο σύνολο να δημιουργεί ένα υποστηρικτικό κλίμα για τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Κάτι που έχει επιτύχει ,βεβαίως , με την αψεγάδιαστη μέριμνα, ενημέρωση κι εκπαίδευση. Είναι γεγονός ότι υπάρχει άγνοια του κατάλληλου τρόπου συμπεριφοράς απέναντί τους. Συχνά πολλοί θεωρούν την αναπηρία κάτι το αξιοπερίεργο, κοιτούν παρατεταμένα ή κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις και δείχνουν με διάφορους τρόπους μια υποτίμηση, αφού δεν θεωρούν αυτά τα άτομα ισότιμα μέλη της κοινωνία. Ειδικά στον επαγγελματικό χώρο τα άτομα αυτά στερούνται συχνά ευκαιριών καθώς υποτιμούνται οι δυνατότητες τους και καμιά φορά γίνονται θύματα εκμετάλλευσης λόγω κάποιας αδυναμίας τους. Και καλύτερα ας μην γίνει συζήτηση για τα σπασμένα πεζοδρόμια, τις κατειλημμένες από αυτοκίνητα ράμπες, την έλλειψη προδιαγραφών για αναπήρους στις δημόσιες υπηρεσίες άλλα ούτε για τα πενιχρά επιδόματα αναπηρίας.
  
  Με καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση στο σεβασμό για τη διαφορετικότητα ,όμως, μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας. Μπορεί το παλτό των ανθρώπων με ειδικές ικανότητες να είναι «πολύ κόκκινο» και να καίει τα μάτια των ανεπιτήδευτων σαν φωτιά, άλλα συνήθειες και παγιωμένες απόψεις και στερεότυπα αλλάζουν. Κι ελπίζω να αλλάξουν όσο γρηγορότερα γίνεται…για να μην επαναληφθούν σκηνικά όπως αυτά του 31ου Μαραθωνίου της Αθήνας όπου ο Μάκης Καλαράς και ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης ,και οι δύο Παραολυμπιονίκες, αποκλείστηκαν γιατί χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνοι λόγω των χειρήλατων ποδηλάτων τους και εξομοιώθηκαν με κάποιους που κρατούν βόμβα(!). Άνθρωποι σαν τον Μάκη Καλαρά δεν πρέπει να ξεχωρίζουν για την αναπηρία τους αλλά για την κοινωνική τους προσφορά, το κοινωνικό τους έργο και το αγωνιστικό τους πνεύμα!

  Είμαι η Νεφέλη∙ θα με βρείτε να περιπλανιέμαι στους δρόμους μ’ ένα κόκκινο παλτό και να θαυμάζω τους μαχητές της ζωής. Μέχρι το επόμενο (που θα είναι την επόμενη Τετάρτη, όπως και κάθε Τετάρτη) «γι’ αυτά τα λίγα και απλά πράγματα να πολεμάτε».













Υ.Γ.: Κάντε μια αναζήτηση για τους δύο 
παραολυμπιονίκες μας και στείλτε τη θετική σας ενέργεια στον μοναδικό αθλητή sitski (παραολυμπιακό αγώνισμα) που θα πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στη Ρωσία.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

υποσχέσεις

   Να ξέρεις, φίλε μου, πως ξέρω πώς είναι. Ξέρω πώς είναι να πονάει η ψυχή σου. Ξέρω πώς είναι να βουρκώνεις με τα πάντα, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις με τι να κλάψεις. Ξέρω πώς είναι να βλέπεις πράγματα, τη στιγμή που δε θες να βλέπεις τίποτα. Και από την άλλη, ξέρω πώς είναι να μη βλέπεις τίποτα, τη στιγμή που θα ήθελες να βλέπεις τα πάντα.      Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχουμε πει. Αλλά ξέρω ποιο είναι το ψέμα που μας πληγώνει περισσότερο. «Θα είμαι δίπλα σου». Μας ενοχλεί ο μέλλοντας; Μήπως μας ενοχλεί η λέξη «δίπλα»; Ή απλώς δεν αντέχουμε αυτές τις λέξεις στη σειρά επειδή γνωρίζουμε όλον τον εγωισμό και την επιπολαιότητα που κρύβεται από πίσω;      Εγωισμός, επειδή αυτός που την ξεφουρνίζει, έχει περισσότερη ανάγκη να είναι δίπλα μας απ’ ότι εμείς δίπλα σε αυτόν. Επιπολαιότητα, γιατί δεν αναλογίζεται την ευθύνη του μέλλοντα στις πλάτες του. Και μας γεμίζει με ουτοπικές προσδοκίες.      Ευτυχώς, δεν έγινα ποτέ ο λόγος που κρυώνεις. Όλα γίνονταν λι

διττή φύση/δύση

καπιταλισμός/σοσιαλισμός . δουλεύεις. η δουλειά σου, αποφέρει κάποιο προϊόν το οποίο αγοράζεται και έτσι υπάρχει κέρδος. το κέρδος το μοιράζεσαι μαζί με τα αφεντικά, τα οποία δουλεύουν κάνοντας κάποια τηλεφωνήματα ή και καθόλου δουλειά, αλλά έχουν το άγχος. φύση/κρίση. η φύση του ανθρώπου νου καπιταλισμού τα έφερε έτσι ώστε ήρθε η κρίση έχει οδηγήσει στο να παρακαλάς κάποιον να δουλέψεις για αυτόν, και να σου δώσει ένα μικρό κομμάτι από αυτά που θα παράξεις. πολλές φορές, και αφιλοκερδώς, ελπίζοντας πως δεν χρειάζεται να ted ρέφεσαι καν. οι συνθήκες στις οποίες θα δουλέψεις, θα είναι επίσης, όποιες επιθυμεί ο εργοδότης. πάτος/κράτος. το κράτος, παρέχει προστασία στον εργαζόμενο απέναντι στους κακούς εργοδότες, απολύοντας τον εργαζόμενο δίχως προειδοποίηση μέσα σε μια μέρα για να πούμε  ερτ1  παράδειγμα. επίσης, παρέχει κοινωνικά αγαθά όπως φροντιστήρια για την παιδεία, χαράτσια για να μείνεις, φυλακισμένες οροθετικές για την ισότητα, ράντζα για  την υγεία, και φό

της λήθης το πηγάδι

·         λήθη   <   αρχαία ελληνική   λήθη   <   λήθω ουσιαστικό,  θηλυκό Ορισμός : η  λησμονιά , το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια                  η  λησμονιά , η κατάσταση κατά την οποία δεν σε θυμάται κανείς ·         Συγγενικές λέξεις: λάθος, λαθραίος, αλήθεια       Άραγε πόσα άτομα αναγκάστηκες να ξεχάσεις και να αφήσεις πίσω και πόσα ακόμα θα υπάρξουν στη ζωή σου; Κάποια από αυτά τα επέλεξες εσύ, κάποια λαθραία εισέβαλαν στη ζωή σου, μα όλα κατέληξαν να σου είναι απαραίτητα. Και όμως ήρθε η μέρα που τα άτομα αυτά σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν, σε απέρριψαν. Ήταν λάθος σου που τους επέτρεψες να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι σου; Δεν έχει σημασία πια. Το μόνο που προσπαθείς μανιωδώς είναι να απαλλαγείς από το αίσθημα του θυμού, την απώλειας, της απόγνωσης. Και τότε για σένα η λύση είναι μονόδρομος και στην ταμπέλα αναγράφεται ξεκάθαρα η λέξη «λήθη».   Χτίζεις έναν τοίχο άρνησης ανάμεσα σε σένα και το παρελθόν σου. Με όσο εγωισμό σου έχει απομείνει και την