Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο κύριος με το χαμόγελο και την κιθάρα

   Όταν ήμουν μικρή, πηγαίναμε για φαγητό σε μια ταβέρνα στον Καρέα, στους πρόποδες του Υμηττού. Ζεστά μεσημέρια με καρπούζι και γλυκά βράδια, περιμένοντας με ανυπομονησία το επιδόρπιο παγωτό για να γίνω πάλι ευτυχισμένη.
  
  Σχεδόν κάθε φορά, από το πουθενά εμφανιζόταν ένας μουσικός. Ένας κύριος από την Αφρική, γύρω στα σαράντα, με μια κιθάρα και ένα πλατύ χαμόγελο. Τραγουδούσε, σε άπταιστα ελληνικά, τραγούδια για θάλασσες και γαλάζια μάτια περνώντας από τραπέζι σε τραπέζι. Μετέφερε τόση ζεστασιά… Πάντα με έκανε χαρούμενη. Έτσι, κάθε καλοκαίρι είχα ένα γλυκό μα και συνάμα περίεργο συναίσθημα ασφάλειας: ‘’ Τι καλά! Είναι ακόμα εδώ. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά τελικά από τότε που ήμουν έξι χρονών…’’ Πιο μικρή φανταζόμουν πως θα ήταν ωραία αν είχα το θάρρος να τραγουδήσω και εγώ μαζί του. Σαν τις ελληνικές ταινίες, να γίνει η ταβέρνα μιούζικαλ. Ποτέ δεν το έκανα φυσικά.
  
  Χθες, καθώς ανέβαινα στο λεωφορείο, τον είδα. Δεν τον γνώρισα κατευθείαν. Όπως και να ‘χει, κάθισα δίπλα του (ενώ υπήρχαν τόσες θέσεις), ίσως για τη ζεστασιά που όπως είπα αποπνέει. Γύρισα, τον κοίταξα. Ο Τζίμινι Κρίκετ μου, μου ψιθύρισε: ‘’Δεν τραγούδησες που δεν τραγούδησες ποτέ, τουλάχιστον μίλα του!!’’ Του μίλησα. ‘’Είστε μουσικός στον Καρέα;’’ Ήταν. Μου είπε ότι και άλλες κοπέλες, που τον ξέρουν από μικρές, τον αναγνωρίζουν και του μιλάνε. Χαμογελούσε όπως πάντα. Μίλησε για τη δουλειά που έχει κόψει, για τον ανόρεχτο κόσμο, για τη δεύτερη δουλειά του στα Πατήσια, για το ότι ήθελε να μάθει πολύ καλά ελληνικά για να τραγουδάει όμορφα. ‘’ Ξέρω πότε ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος, κουρασμένος, ή πότε έχει έρθει σε κέφι, το καταλαβαίνω’’. Μου μιλούσε στον πληθυντικό! Πολύ αστείο να σου μιλάει έτσι ένα παιδικό σου είδωλο!!
  
  Είναι από το Μπουρούντι, μια μικρή χώρα. ‘’Κοντά στη λίμνη Ταγκανίκα!’’ Τα βιβλία της Γεωγραφίας ζωντάνεψαν μπροστά μου. ‘’Δεν ξέρω τι ξέρεις για την Αφρική….’’ Και άρχισε να μου διηγείται.
  ‘’
  Εκεί οι άνθρωποι δεν κυνηγάνε το χρόνο..."
Ένιωσα άσχημα, γιατί πριν λίγο είχε χτυπήσει το κινητό μου και είχα πει γρήγορα γρήγορα "θα είμαι εκεί σε πέντε λεπτά!!΄΄
"...Δεν υπάρχει υπερκατανάλωση και οι άνθρωποι ζουν πιο ήρεμα… Βέβαια σιγά σιγά θα γίνουν όπως εμείς εδώ…’’
  
  Όλη του η οικογένεια είναι στο Μπουρούντι και τους έχει επισκεφθεί αρκετές φορές. Τον ρώτησα ‘’πώς και στην Ελλάδα;’’. ‘’Αυτό είναι μεγάλη ιστορία’’ , μου είπε. Ήμουν σίγουρη πριν καν ρωτήσω. Τι σου είναι η ζωή…
  
  Εννοείται πως πολλά μπορεί να πει κανείς για την Αφρική. Πώς να υπερκαταναλώνουν , αφού σε κάποια μέρη δεν έχουν ούτε καν νερό να πιουν; Όμως εδώ παρουσιάζω μόνο ό,τι μου είπε ο κύριος που ούτε το όνομά του δε ρώτησα. Ο κύριος με το χαμόγελο και την κιθάρα λοιπόν.

                                                                                                      
  

                         
                                                                                                                                     leigh cheri

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

υποσχέσεις

   Να ξέρεις, φίλε μου, πως ξέρω πώς είναι. Ξέρω πώς είναι να πονάει η ψυχή σου. Ξέρω πώς είναι να βουρκώνεις με τα πάντα, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις με τι να κλάψεις. Ξέρω πώς είναι να βλέπεις πράγματα, τη στιγμή που δε θες να βλέπεις τίποτα. Και από την άλλη, ξέρω πώς είναι να μη βλέπεις τίποτα, τη στιγμή που θα ήθελες να βλέπεις τα πάντα.      Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχουμε πει. Αλλά ξέρω ποιο είναι το ψέμα που μας πληγώνει περισσότερο. «Θα είμαι δίπλα σου». Μας ενοχλεί ο μέλλοντας; Μήπως μας ενοχλεί η λέξη «δίπλα»; Ή απλώς δεν αντέχουμε αυτές τις λέξεις στη σειρά επειδή γνωρίζουμε όλον τον εγωισμό και την επιπολαιότητα που κρύβεται από πίσω;      Εγωισμός, επειδή αυτός που την ξεφουρνίζει, έχει περισσότερη ανάγκη να είναι δίπλα μας απ’ ότι εμείς δίπλα σε αυτόν. Επιπολαιότητα, γιατί δεν αναλογίζεται την ευθύνη του μέλλοντα στις πλάτες του. Και μας γεμίζει με ουτοπικές προσδοκίες.      Ευτυχώς, δεν έγινα ποτέ ο λόγος που κρυώνεις. Όλα γίνονταν λι

διττή φύση/δύση

καπιταλισμός/σοσιαλισμός . δουλεύεις. η δουλειά σου, αποφέρει κάποιο προϊόν το οποίο αγοράζεται και έτσι υπάρχει κέρδος. το κέρδος το μοιράζεσαι μαζί με τα αφεντικά, τα οποία δουλεύουν κάνοντας κάποια τηλεφωνήματα ή και καθόλου δουλειά, αλλά έχουν το άγχος. φύση/κρίση. η φύση του ανθρώπου νου καπιταλισμού τα έφερε έτσι ώστε ήρθε η κρίση έχει οδηγήσει στο να παρακαλάς κάποιον να δουλέψεις για αυτόν, και να σου δώσει ένα μικρό κομμάτι από αυτά που θα παράξεις. πολλές φορές, και αφιλοκερδώς, ελπίζοντας πως δεν χρειάζεται να ted ρέφεσαι καν. οι συνθήκες στις οποίες θα δουλέψεις, θα είναι επίσης, όποιες επιθυμεί ο εργοδότης. πάτος/κράτος. το κράτος, παρέχει προστασία στον εργαζόμενο απέναντι στους κακούς εργοδότες, απολύοντας τον εργαζόμενο δίχως προειδοποίηση μέσα σε μια μέρα για να πούμε  ερτ1  παράδειγμα. επίσης, παρέχει κοινωνικά αγαθά όπως φροντιστήρια για την παιδεία, χαράτσια για να μείνεις, φυλακισμένες οροθετικές για την ισότητα, ράντζα για  την υγεία, και φό

της λήθης το πηγάδι

·         λήθη   <   αρχαία ελληνική   λήθη   <   λήθω ουσιαστικό,  θηλυκό Ορισμός : η  λησμονιά , το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια                  η  λησμονιά , η κατάσταση κατά την οποία δεν σε θυμάται κανείς ·         Συγγενικές λέξεις: λάθος, λαθραίος, αλήθεια       Άραγε πόσα άτομα αναγκάστηκες να ξεχάσεις και να αφήσεις πίσω και πόσα ακόμα θα υπάρξουν στη ζωή σου; Κάποια από αυτά τα επέλεξες εσύ, κάποια λαθραία εισέβαλαν στη ζωή σου, μα όλα κατέληξαν να σου είναι απαραίτητα. Και όμως ήρθε η μέρα που τα άτομα αυτά σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν, σε απέρριψαν. Ήταν λάθος σου που τους επέτρεψες να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι σου; Δεν έχει σημασία πια. Το μόνο που προσπαθείς μανιωδώς είναι να απαλλαγείς από το αίσθημα του θυμού, την απώλειας, της απόγνωσης. Και τότε για σένα η λύση είναι μονόδρομος και στην ταμπέλα αναγράφεται ξεκάθαρα η λέξη «λήθη».   Χτίζεις έναν τοίχο άρνησης ανάμεσα σε σένα και το παρελθόν σου. Με όσο εγωισμό σου έχει απομείνει και την