Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για τις μάγισσες του σήμερα

 Όπως ακριβώς οι Περιφράξεις απαλλοτρίωσαν τις κοινές γαίες των αγροτών, έτσι και το κυνήγι μαγισσών απαλλοτρίωσε τα σώματα των γυναικών, τα οποία έτσι ‘’απελευθερώθηκαν’’ από κάθε κώλυμα που τα εμπόδιζε να λειτουργήσουν ως μηχανές παραγωγής εργατών. Και η απειλή της πυράς όρθωσε φραγμούς γύρω από τα γυναικεία σώματα πολύ πιο ανυπέρβλητους από αυτούς που επέβαλαν οι περιφράξεις των κοινών γαιών.

 

Silvia Federici, Ο Κάλιμπαν και η Μάγισσα, Εκδόσεις των Ξένων, σελ. 249

 


Η S. Federici πέτυχε με το «ο Κάλιμπαν και η Μάγισσα» ένα νέο κεφάλαιο στη φεμινιστική θεωρία, συνδυάζοντας θεωρητικά εργαλεία από την παρακαταθήκη του Marx (θεωρία συσσώρευσης), αλλά και του Foucault (θεωρία σωμάτων). Στην ανάλυσή της το κυνήγι των μαγισσών δεν ήταν απλά ένα δείγμα ‘’μαύρου μεσαίωνα’’ που έχει ξεπεραστεί, αλλά ένα αναγκαίο βήμα για την διαμόρφωση της καπιταλιστικής κοινωνίας του σήμερα.

Από την μαρξιστική ανάλυση έχει ήδη ειπωθεί ότι για την εξάλειψη της φεουδαρχίας ήταν απαραίτητο καταρχάς οι εργάτες να εκτοπιστούν από την άμεση επαφή τους με τη γη και τα μέσα παραγωγής, τα οποία έπρεπε να περάσουν στα χέρια λίγων κεφαλαιοκρατών. Η ελευθερία που συνεπάγετο η ιδιότητα του εργάτη ήταν αυταπάτη, καθώς αποτελούσαν πια έρμαια των επιθυμιών των εργοδοτών τους.

Η Ιταλίδα φιλόσοφος όμως τονίζει ότι η θεωρία «ξέχασε» (κυριαρχούμενη από άνδρες) να καταπιαστεί με τη θέση των γυναικών την περίοδο αυτή. Το κυνήγι μαγισσών δεν ήταν τυχαίο, καθώς αποτέλεσε το μέσο, ώστε οι γυναίκες να χάσουν την επαφή με το ίδιο τους το σώμα και να παραδώσουν την αναπαραγωγική τους λειτουργία στα χέρια του κράτους. Ενώ τρόποι άμβλωσης και αντισύλληψης ήταν ήδη γνωστοί, γυναίκες που ακολουθούσαν τέτοιες πρακτικές καίγονταν στην πυρά. Όπως ‘’δίδασκαν’’ την ίδια περίοδο οι μερκαντιλιστές οικονομολόγοι, η αύξηση του πληθυσμού έπρεπε να αποτελέσει κύριο στόχο του καπιταλιστικού κράτους της νέας εποχής και γι’ αυτό οι γυναίκες έπρεπε να αποτελέσουν αμισθί εργατικό δυναμικό για την αναπαραγωγική λειτουργία. Μάλιστα τότε έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι δημογράφοι. Παράλληλα η ξαφνική απώθηση των γυναικών από κάθε άλλη εργασία πέρα από την αναπαραγωγή, διαίρεσε τις τάξεις του εργατικού δυναμικού βάσει της έμφυλης διαφοράς, όπως ξέρουμε να την αναγνωρίζουμε σήμερα.

Όσοι/ες ενδιαφέρονται για το θέμα πραγματικά αξίζει να το διαβάσουν, να σκεφτούν και συζητήσουν. Γιατί το βιβλίο έγινε πραγματικά επίκαιρο και όσοι ‘’γραφικοί’’ επαναλαμβάνουν τον Marx και το γνωστό «η ιστορία επαναλαμβάνεται σα φάρσα», επιβεβαιώνονται τελευταία ξανά και ξανά…


από τις διαδηλώσεις στην Πολωνία κατά της πράξει κατάργησης του δικαιώματος στην άμβλωση


Κ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

της λήθης το πηγάδι

·         λήθη   <   αρχαία ελληνική   λήθη   <   λήθω ουσιαστικό,  θηλυκό Ορισμός : η  λησμονιά , το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια                  η  λησμονιά , η κατάσταση κατά την οποία δεν σε θυμάται κανείς ·         Συγγενικές λέξεις: λάθος, λαθραίος, αλήθεια       Άραγε πόσα άτομα αναγκάστηκες να ξεχάσεις και να αφήσεις πίσω και πόσα ακόμα θα υπάρξουν στη ζωή σου; Κάποια από αυτά τα επέλεξες εσύ, κάποια λαθραία εισέβαλαν στη ζωή σου, μα όλα κατέληξαν να σου είναι απαραίτητα. Και όμως ήρθε η μέρα που τα άτομα αυτά σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν, σε απέρριψαν. Ήταν λάθος σου που τους επέτρεψες να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι σου; Δεν έχει σημασία πια. Το μόνο που προσπαθείς μανιωδώς είναι να απαλλαγείς από το αίσθημα του θυμού, την απώλειας, της απόγνωση...

Όλα μου τα'μαθες μα ξέχασες ένα πράγμα.

      Είμαστε τελικά πολύ περίεργα όντα εμείς οι άνθρωποι. Μπερδεύουμε την απλή ύπαρξη με την πραγματική ζωή και επιτρέπουμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος βυθισμένοι στα προβλήματα και στο εγώ μας. Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε παγιδευμένοι στη δίνη των ανεξέλεγκτων ρυθμών της εποχής που-αν μη τι άλλο- μας επιβάλλει να θεριεύουμε τη ματαιοδοξία και τη φιλαυτία μας, κάπου εκεί στο βάθος υπάρχει μια διέξοδος απ´όλα αυτά, η οποία ακούει στο όνομα αγάπη. Φαντάζει όντως πολύ ουτοπικό και ρομαντικό μέχρι τη στιγμή που έρχεται η σειρά σου να το βιώσεις.      Υπήρχαν πάντοτε δύο είδη του  « σ´αγαπώ »  που κατέκρινα: αυτά που δεν εκφράστηκαν ποτέ και εκείνα που συνηθίζουν πλέον να ξεστομίζουν οι άνθρωποι με την πρώτη ευκαιρία βιαστικά και επιπόλαια στους άλλους. Γενικότερα, η σχέση μου με την αγάπη υπήρξε  « περίεργη »  κατά το παρελθόν, καθώς σπάνια εξέφραζα λόγια αγάπης πολλώ δε μάλλον το  « σ´αγαπώ μου » . Αυτή η αντιμετώπιση ίσως και να...

Γιατί πονάει τόσο η αγάπη;

«Γιατί πονάει τόσο η αγάπη;»… Θυμάσαι τότε που με ρώτησες; Είχα σαστίσει. Ήθελα να σε πάρω αγκαλιά και να σου φωνάξω πως δεν πονάει, πως ότι πονάει δεν είναι αγάπη και πως όλα θα πάνε καλά. Αλλά δεν το έκανα, ήξερα πως θα έλεγα ψέματα. Ναι, η αγάπη πονάει… Με τον δικό της τρόπο. Είναι ένας πόνος γλυκός, ζεστός, ίσως ακόμα και δίκαιος. Είναι ένας πόνος που θυμίζει εσένα και αυτό είναι που τον κάνει τόσο άσχημο. Με μία τόσο απλή ερώτηση με έριξες σε σκέψεις. «Γιατί δεν είναι εύκολη». Τι άλλο να σου έλεγα; Είναι το μόνο που ξέρω για την αγάπη και το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο, όπως όλοι μας. Αν ήταν κάτι το εύκολο, η αγάπη, δε θα είχε τόση αξία, θα την βαριόμασταν γρήγορα. Αν ήταν τόσο εύκολο το να αγαπήσεις και να αγαπηθείς θα ήταν όλα όμορφα και ρόδινα, τόσο που θα χάναμε την όρεξη να την κυνηγήσουμε. Πονάει, λοιπόν, για να σου δείξει την αξία της, εκεί κατέληξα. Δύο τρόπους έχει για να μιλήσει η αγάπη. Τον έναν μπορείς να τον πεις και έρωτα… Αυτό το συναίσθημα που σε κάνε...