Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για τις μάγισσες του σήμερα

 Όπως ακριβώς οι Περιφράξεις απαλλοτρίωσαν τις κοινές γαίες των αγροτών, έτσι και το κυνήγι μαγισσών απαλλοτρίωσε τα σώματα των γυναικών, τα οποία έτσι ‘’απελευθερώθηκαν’’ από κάθε κώλυμα που τα εμπόδιζε να λειτουργήσουν ως μηχανές παραγωγής εργατών. Και η απειλή της πυράς όρθωσε φραγμούς γύρω από τα γυναικεία σώματα πολύ πιο ανυπέρβλητους από αυτούς που επέβαλαν οι περιφράξεις των κοινών γαιών.

 

Silvia Federici, Ο Κάλιμπαν και η Μάγισσα, Εκδόσεις των Ξένων, σελ. 249

 


Η S. Federici πέτυχε με το «ο Κάλιμπαν και η Μάγισσα» ένα νέο κεφάλαιο στη φεμινιστική θεωρία, συνδυάζοντας θεωρητικά εργαλεία από την παρακαταθήκη του Marx (θεωρία συσσώρευσης), αλλά και του Foucault (θεωρία σωμάτων). Στην ανάλυσή της το κυνήγι των μαγισσών δεν ήταν απλά ένα δείγμα ‘’μαύρου μεσαίωνα’’ που έχει ξεπεραστεί, αλλά ένα αναγκαίο βήμα για την διαμόρφωση της καπιταλιστικής κοινωνίας του σήμερα.

Από την μαρξιστική ανάλυση έχει ήδη ειπωθεί ότι για την εξάλειψη της φεουδαρχίας ήταν απαραίτητο καταρχάς οι εργάτες να εκτοπιστούν από την άμεση επαφή τους με τη γη και τα μέσα παραγωγής, τα οποία έπρεπε να περάσουν στα χέρια λίγων κεφαλαιοκρατών. Η ελευθερία που συνεπάγετο η ιδιότητα του εργάτη ήταν αυταπάτη, καθώς αποτελούσαν πια έρμαια των επιθυμιών των εργοδοτών τους.

Η Ιταλίδα φιλόσοφος όμως τονίζει ότι η θεωρία «ξέχασε» (κυριαρχούμενη από άνδρες) να καταπιαστεί με τη θέση των γυναικών την περίοδο αυτή. Το κυνήγι μαγισσών δεν ήταν τυχαίο, καθώς αποτέλεσε το μέσο, ώστε οι γυναίκες να χάσουν την επαφή με το ίδιο τους το σώμα και να παραδώσουν την αναπαραγωγική τους λειτουργία στα χέρια του κράτους. Ενώ τρόποι άμβλωσης και αντισύλληψης ήταν ήδη γνωστοί, γυναίκες που ακολουθούσαν τέτοιες πρακτικές καίγονταν στην πυρά. Όπως ‘’δίδασκαν’’ την ίδια περίοδο οι μερκαντιλιστές οικονομολόγοι, η αύξηση του πληθυσμού έπρεπε να αποτελέσει κύριο στόχο του καπιταλιστικού κράτους της νέας εποχής και γι’ αυτό οι γυναίκες έπρεπε να αποτελέσουν αμισθί εργατικό δυναμικό για την αναπαραγωγική λειτουργία. Μάλιστα τότε έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι δημογράφοι. Παράλληλα η ξαφνική απώθηση των γυναικών από κάθε άλλη εργασία πέρα από την αναπαραγωγή, διαίρεσε τις τάξεις του εργατικού δυναμικού βάσει της έμφυλης διαφοράς, όπως ξέρουμε να την αναγνωρίζουμε σήμερα.

Όσοι/ες ενδιαφέρονται για το θέμα πραγματικά αξίζει να το διαβάσουν, να σκεφτούν και συζητήσουν. Γιατί το βιβλίο έγινε πραγματικά επίκαιρο και όσοι ‘’γραφικοί’’ επαναλαμβάνουν τον Marx και το γνωστό «η ιστορία επαναλαμβάνεται σα φάρσα», επιβεβαιώνονται τελευταία ξανά και ξανά…


από τις διαδηλώσεις στην Πολωνία κατά της πράξει κατάργησης του δικαιώματος στην άμβλωση


Κ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

υποσχέσεις

   Να ξέρεις, φίλε μου, πως ξέρω πώς είναι. Ξέρω πώς είναι να πονάει η ψυχή σου. Ξέρω πώς είναι να βουρκώνεις με τα πάντα, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις με τι να κλάψεις. Ξέρω πώς είναι να βλέπεις πράγματα, τη στιγμή που δε θες να βλέπεις τίποτα. Και από την άλλη, ξέρω πώς είναι να μη βλέπεις τίποτα, τη στιγμή που θα ήθελες να βλέπεις τα πάντα.      Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχουμε πει. Αλλά ξέρω ποιο είναι το ψέμα που μας πληγώνει περισσότερο. «Θα είμαι δίπλα σου». Μας ενοχλεί ο μέλλοντας; Μήπως μας ενοχλεί η λέξη «δίπλα»; Ή απλώς δεν αντέχουμε αυτές τις λέξεις στη σειρά επειδή γνωρίζουμε όλον τον εγωισμό και την επιπολαιότητα που κρύβεται από πίσω;      Εγωισμός, επειδή αυτός που την ξεφουρνίζει, έχει περισσότερη ανάγκη να είναι δίπλα μας απ’ ότι εμείς δίπλα σε αυτόν. Επιπολαιότητα, γιατί δεν αναλογίζεται την ευθύνη του μέλλοντα στις πλάτες του. Και μας γεμίζει με ουτοπικές προσδοκίες.      Ευτυχώς, δεν έγινα ποτέ ο λόγος που κρυώνεις. Όλα γίνονταν λι

διττή φύση/δύση

καπιταλισμός/σοσιαλισμός . δουλεύεις. η δουλειά σου, αποφέρει κάποιο προϊόν το οποίο αγοράζεται και έτσι υπάρχει κέρδος. το κέρδος το μοιράζεσαι μαζί με τα αφεντικά, τα οποία δουλεύουν κάνοντας κάποια τηλεφωνήματα ή και καθόλου δουλειά, αλλά έχουν το άγχος. φύση/κρίση. η φύση του ανθρώπου νου καπιταλισμού τα έφερε έτσι ώστε ήρθε η κρίση έχει οδηγήσει στο να παρακαλάς κάποιον να δουλέψεις για αυτόν, και να σου δώσει ένα μικρό κομμάτι από αυτά που θα παράξεις. πολλές φορές, και αφιλοκερδώς, ελπίζοντας πως δεν χρειάζεται να ted ρέφεσαι καν. οι συνθήκες στις οποίες θα δουλέψεις, θα είναι επίσης, όποιες επιθυμεί ο εργοδότης. πάτος/κράτος. το κράτος, παρέχει προστασία στον εργαζόμενο απέναντι στους κακούς εργοδότες, απολύοντας τον εργαζόμενο δίχως προειδοποίηση μέσα σε μια μέρα για να πούμε  ερτ1  παράδειγμα. επίσης, παρέχει κοινωνικά αγαθά όπως φροντιστήρια για την παιδεία, χαράτσια για να μείνεις, φυλακισμένες οροθετικές για την ισότητα, ράντζα για  την υγεία, και φό

της λήθης το πηγάδι

·         λήθη   <   αρχαία ελληνική   λήθη   <   λήθω ουσιαστικό,  θηλυκό Ορισμός : η  λησμονιά , το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια                  η  λησμονιά , η κατάσταση κατά την οποία δεν σε θυμάται κανείς ·         Συγγενικές λέξεις: λάθος, λαθραίος, αλήθεια       Άραγε πόσα άτομα αναγκάστηκες να ξεχάσεις και να αφήσεις πίσω και πόσα ακόμα θα υπάρξουν στη ζωή σου; Κάποια από αυτά τα επέλεξες εσύ, κάποια λαθραία εισέβαλαν στη ζωή σου, μα όλα κατέληξαν να σου είναι απαραίτητα. Και όμως ήρθε η μέρα που τα άτομα αυτά σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν, σε απέρριψαν. Ήταν λάθος σου που τους επέτρεψες να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι σου; Δεν έχει σημασία πια. Το μόνο που προσπαθείς μανιωδώς είναι να απαλλαγείς από το αίσθημα του θυμού, την απώλειας, της απόγνωσης. Και τότε για σένα η λύση είναι μονόδρομος και στην ταμπέλα αναγράφεται ξεκάθαρα η λέξη «λήθη».   Χτίζεις έναν τοίχο άρνησης ανάμεσα σε σένα και το παρελθόν σου. Με όσο εγωισμό σου έχει απομείνει και την