Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στη Σωφρονιστική Αποικία



Ένα βιβλίο που μέχρι την πρόσφατη επανέκδοσή του από τις Εκδόσεις Κίχλη, κακώς δεν είχε γίνει τόσο γνωστό, είναι το «Στη σωφρονιστική Αποικία», του Φραντς Κάφκα. Σύντομο, μόλις 90 σελίδες (και μαζί με το πλούσιο επίμετρο 170) και μάλιστα σε έκδοση ‘’τσέπης’’, δίνει μια σαφέστερη εικόνα για τις θέσεις του Κάφκα για τη δικαιοσύνη και την ηθική. Ίσως γι’ αυτό και ο ίδιος ο συγγραφέας να θέλησε να διαβάσει αυτό το έργο του δημόσια εκτός Πράγας και όχι κάποιο άλλο.
            Με αφόρμηση τις πραγματικές σωφρονιστικές αποικίες των μεγάλων δυνάμεων της εποχής του (πιθανώς τη γαλλική σωφρονιστική αποικία της Νέας Καληδονίας), ο Κάφκα αφηγείται την ιστορία μια εκτέλεσης που λαμβάνει χώρα σε κάποια αποικία της Ανατολής. Μόνοι χαρακτήρες του έργου (απουσιάζουν τα ονόματα), ο απαθής ‘’κατάδικος’’, ο ‘’στρατιώτης’’ που κρατά την αλυσίδα του κατάδικου και οι δύο βασικότεροι χαρακτήρες:  ο ‘’ταξιδιώτης’’, εντεταλμένος από τον νέο διοικητή της αποικίας να παρατηρήσει τις ακολουθούμενες πρακτικές, με σκοπό να εκδώσει αναφορά περί του δίκαιου ή μη χαρακτήρα αυτών (ο εντεταλμένος παρατηρητής είναι επίσης πραγματικό γεγονός – βλ. επίμετρο) και ο ‘’αξιωματικός’’ – εκτελεστής, μέσω ενός μηχανήματος που λατρεύει. Ιδιαιτερότητα του μηχανήματος είναι ότι εκτελεί τους καταδίκους, εγγράφοντας με τις ακίδες του το παράπτωμά τους επί του σώματός τους, θυμίζοντας το μεταγενέστερο ‘’Επιτήρηση και Τιμωρία’’ του Φουκώ. Σε αντίθεση με τη ‘’Δίκη’’, το παράπτωμα είναι γνωστό και μοχλός για την πλοκή είναι η εκτέλεση και η αταίριαστη σχέση των δύο φαινομενικά αντίθετων πρωταγωνιστών, του ‘’αξιωματικού’’ και του ‘’ταξιδιώτη’’.
            Εφόσον αγαπά κανείς τον Κάφκα, αποκλείεται να απογοητευθεί από αυτό το βιβλίο. Το κείμενο είναι και εδώ χειμαρρώδες, δομημένο χωρίς κεφάλαια. Το καφκικό παράλογο είναι και εδώ παρόν, αλλά αυτή τη φορά όχι μέσα από τα μάτια του θύματος, αλλά κυρίως μέσω των συναισθημάτων που προξενεί κατά την ανάγνωση, καθώς ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι διαβάζεις περιγραφές τρομακτικών εικόνων, εν απουσία οποιουδήποτε συναισθήματος. Όπως διαβάζουμε στο επίμετρο, «η εκτέλεση φαντάζει παρεμπίπτουσα».
            Αξίζει όμως να το διαβάσει κανείς, γιατί σε μια ιστορία που πρόσωπο του κακού θα ‘’έπρεπε’’ να είναι ο παρανοϊκός ‘’αξιωματικός’’, ο Κάφκα καταφέρνει να τονίσει το κακό που ελλοχεύει στην απάθεια του αδρανούς παρατηρητή – ταξιδιώτη και δίπλα του ο ‘’αξιωματικός’’ να φαίνεται απλή καρικατούρα. Χαρακτηριστικά, μπροστά στην εκτέλεση ο ‘’ταξιδιώτης’’ δεν πράττει, αλλά μένει ανέκφραστος και ακόμα και όταν μιλά δεν υπερασπίζεται το ανήθικο αυτής, αλλά τη γνωστή μέχρι σήμερα αξίωση σε μια δίκαιη δίκη, σαν να θεωρεί αναπόφευκτη τη φανερά άδικη εκτέλεση. Αυτό το υποθάλπουν κακό στο χαρακτήρα του ‘’ταξιδιώτη’’, θυμίζει τον πλοίαρχο Ντηλέηνο στο Μπενίτο Σερένο του Μέλβιλ. Κοινός τόπος αυτών των δύο χαρακτήρων διαφορετικών έργων και συγγραφέων, το κακό ως απάθεια μπροστά στο άδικο, το προσωπείο ανθρωπισμού και τελικώς η διαιώνιση του κακού, με άλλες σημαίες (εδώ με τη σημαία του θετού δικαίου).
            Τελικώς, η θέση του Κάφκα για τη δικαιοσύνη ολοκληρώνεται, αν αντιπαραβάλουμε το έργο του αυτό με τη ‘’Δίκη’’ (όπως και τον ‘’αξιωματικό’’ με τον ταξιδιώτη) και έτσι δούμε τις δύο όψεις της ποινικής δικαιοσύνης να έχουν ακριβώς το ίδιο παράλογο και απάνθρωπο πρόσωπο.
                                                                                                              Κ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

της λήθης το πηγάδι

·         λήθη   <   αρχαία ελληνική   λήθη   <   λήθω ουσιαστικό,  θηλυκό Ορισμός : η  λησμονιά , το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια                  η  λησμονιά , η κατάσταση κατά την οποία δεν σε θυμάται κανείς ·         Συγγενικές λέξεις: λάθος, λαθραίος, αλήθεια       Άραγε πόσα άτομα αναγκάστηκες να ξεχάσεις και να αφήσεις πίσω και πόσα ακόμα θα υπάρξουν στη ζωή σου; Κάποια από αυτά τα επέλεξες εσύ, κάποια λαθραία εισέβαλαν στη ζωή σου, μα όλα κατέληξαν να σου είναι απαραίτητα. Και όμως ήρθε η μέρα που τα άτομα αυτά σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν, σε απέρριψαν. Ήταν λάθος σου που τους επέτρεψες να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι σου; Δεν έχει σημασία πια. Το μόνο που προσπαθείς μανιωδώς είναι να απαλλαγείς από το αίσθημα του θυμού, την απώλειας, της απόγνωση...

Όλα μου τα'μαθες μα ξέχασες ένα πράγμα.

      Είμαστε τελικά πολύ περίεργα όντα εμείς οι άνθρωποι. Μπερδεύουμε την απλή ύπαρξη με την πραγματική ζωή και επιτρέπουμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος βυθισμένοι στα προβλήματα και στο εγώ μας. Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε παγιδευμένοι στη δίνη των ανεξέλεγκτων ρυθμών της εποχής που-αν μη τι άλλο- μας επιβάλλει να θεριεύουμε τη ματαιοδοξία και τη φιλαυτία μας, κάπου εκεί στο βάθος υπάρχει μια διέξοδος απ´όλα αυτά, η οποία ακούει στο όνομα αγάπη. Φαντάζει όντως πολύ ουτοπικό και ρομαντικό μέχρι τη στιγμή που έρχεται η σειρά σου να το βιώσεις.      Υπήρχαν πάντοτε δύο είδη του  « σ´αγαπώ »  που κατέκρινα: αυτά που δεν εκφράστηκαν ποτέ και εκείνα που συνηθίζουν πλέον να ξεστομίζουν οι άνθρωποι με την πρώτη ευκαιρία βιαστικά και επιπόλαια στους άλλους. Γενικότερα, η σχέση μου με την αγάπη υπήρξε  « περίεργη »  κατά το παρελθόν, καθώς σπάνια εξέφραζα λόγια αγάπης πολλώ δε μάλλον το  « σ´αγαπώ μου » . Αυτή η αντιμετώπιση ίσως και να...

Γιατί πονάει τόσο η αγάπη;

«Γιατί πονάει τόσο η αγάπη;»… Θυμάσαι τότε που με ρώτησες; Είχα σαστίσει. Ήθελα να σε πάρω αγκαλιά και να σου φωνάξω πως δεν πονάει, πως ότι πονάει δεν είναι αγάπη και πως όλα θα πάνε καλά. Αλλά δεν το έκανα, ήξερα πως θα έλεγα ψέματα. Ναι, η αγάπη πονάει… Με τον δικό της τρόπο. Είναι ένας πόνος γλυκός, ζεστός, ίσως ακόμα και δίκαιος. Είναι ένας πόνος που θυμίζει εσένα και αυτό είναι που τον κάνει τόσο άσχημο. Με μία τόσο απλή ερώτηση με έριξες σε σκέψεις. «Γιατί δεν είναι εύκολη». Τι άλλο να σου έλεγα; Είναι το μόνο που ξέρω για την αγάπη και το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο, όπως όλοι μας. Αν ήταν κάτι το εύκολο, η αγάπη, δε θα είχε τόση αξία, θα την βαριόμασταν γρήγορα. Αν ήταν τόσο εύκολο το να αγαπήσεις και να αγαπηθείς θα ήταν όλα όμορφα και ρόδινα, τόσο που θα χάναμε την όρεξη να την κυνηγήσουμε. Πονάει, λοιπόν, για να σου δείξει την αξία της, εκεί κατέληξα. Δύο τρόπους έχει για να μιλήσει η αγάπη. Τον έναν μπορείς να τον πεις και έρωτα… Αυτό το συναίσθημα που σε κάνε...