Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιφρονημένη Ποίηση......

  

  
  Φεβρουάριος 2000 και κάτι. Καμιά 20αριά επί πτυχίω φοιτητές του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών περιμένουν "αγουροξυπνημένοι"  τον επιφανή και αξιοσέβαστο καθηγητή τους (γνωστό "λεξικάνθρωπο", τότε ταπεινό πρόεδρο του τμήματος, λίγο αργότερα "τιμημένη" κεφαλή ολόκληρου του Πανεπιστημίου), να τους γνωστοποιήσει το θέμα της πτυχιακής τους εργασίας. Ο "μέγας δάσκαλος" φτάνει, οι φοιτητές ενημερώνονται για το θέμα, η βιβλιογραφία μοιράζεται. Σύμφωνα με τις οδηγίες, θα έπρεπε να μελετηθούν γλωσσολογικά 3 ποιητικές συλλογές ενός Νεοέλληνα ποιητή, τον οποίο οι εκκολαπτόμενοι φιλόλογοι θα έπρεπε να επιλέξουν από έναν ήδη προκαθορισμένο κατάλογο.


  "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας εύχομαι επιτυχία στο δημιουργικό πόνημά σας! Εγώ και οι βοηθοί μου (φυσικά εννοούσε τους βοηθούς του και μόνο!) θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρινιστική ερώτηση", είπε ο δάσκαλος, χαιρετώντας την ομήγυρη και κάνοντας να φύγει.

  Λίγο πριν προλάβει να γυρίσει την πλάτη του και να κατευθυνθεί προς την έξοδο, μια νεαρή φοιτήτρια σηκώνει δειλά το χέρι της.

  •    "Κύριε καθηγητά, να σας κάνω μια ερώτηση; Θα μπορούσαμε να μελετήσουμε και ποιητή εκτός λίστας;"
  •    "Ποιον έχετε να προτείνετε, δεσποινίς;", της απαντά.
  •    " Έχω στο νου μου τον Καββαδία", λέει εκείνη.
  •    "Ας σοβαρευτούμε, δεσποινίς, ο Καββαδίας δεν είναι ποιητής".


  Ναι, σωστά διαβάσατε. Μη γουρλώνετε τα μάτια σας!! Για τον μεγάλο, πανεπιστημιακό δάσκαλο, ο Καββαδίας δεν είναι ποιητής (....μεταξύ μας, τώρα, μεγάλη του σκασίλα του Καββαδία) . Δεν ήταν, όμως, αυτό που με εξέπληξε. Εγώ προβληματίστηκα για το ποιος ή ποιοι καθορίζουν, τελικά, το τί είναι ποίηση και σε ποιο σύστημα την εντάσσουν.

  Τί συνιστά την ποίηση, αν όχι ο ερωτικός οίστρος που τη συλλαμβάνει και η οδύνη της ψυχής που τη γεννά; Ποίηση δεν είναι η "λαλιά" εμπειριών ζωής, η φωνή της αντίδρασης και του προβληματισμού, "ο καυγάς με τον  εαυτό μας", το "ντύμα" των έντονων συναισθημάτων μας, το αντάμωμα των ψυχών μας, το "τάξιμο" σε κόσμους καθαγιασμένους και ονειρικούς; Η ποίηση είναι ένα πράγμα ανάλαφρο, ιερό και φτερωτό, έλεγε ο "φίλος" μου ο Πλάτων.
  
  Με αυτή τη λογική, πεφωτισμένε δάσκαλε, για μένα ποιητές είναι ο Bob Dylan και ο Jim Morrison, o Καββαδίας και ο Αγγελάκας. Ναι, όλοι αυτοί! Μπορείτε να με αφορίσετε, αν θέλετε. Και για κάποιους ασυμβίβαστους, νεαρούς αγαπημένους μου, ποίηση είναι οι στίχοι της hip hop, που με τόσο πάθος ακούν, κατανοούν και κάνουν graffiti σε γκρίζους τοίχους.
  
  Έχετε ακούσει τέτοιους στίχους, μεγάλε δάσκαλε; Πιθανότατα όχι. Λογικό....εσείς είστε λάτρης της "πραγματικής" ποίησης.


                                                                                                     Α

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

υποσχέσεις

   Να ξέρεις, φίλε μου, πως ξέρω πώς είναι. Ξέρω πώς είναι να πονάει η ψυχή σου. Ξέρω πώς είναι να βουρκώνεις με τα πάντα, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις με τι να κλάψεις. Ξέρω πώς είναι να βλέπεις πράγματα, τη στιγμή που δε θες να βλέπεις τίποτα. Και από την άλλη, ξέρω πώς είναι να μη βλέπεις τίποτα, τη στιγμή που θα ήθελες να βλέπεις τα πάντα.      Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχουμε πει. Αλλά ξέρω ποιο είναι το ψέμα που μας πληγώνει περισσότερο. «Θα είμαι δίπλα σου». Μας ενοχλεί ο μέλλοντας; Μήπως μας ενοχλεί η λέξη «δίπλα»; Ή απλώς δεν αντέχουμε αυτές τις λέξεις στη σειρά επειδή γνωρίζουμε όλον τον εγωισμό και την επιπολαιότητα που κρύβεται από πίσω;      Εγωισμός, επειδή αυτός που την ξεφουρνίζει, έχει περισσότερη ανάγκη να είναι δίπλα μας απ’ ότι εμείς δίπλα σε αυτόν. Επιπολαιότητα, γιατί δεν αναλογίζεται την ευθύνη του μέλλοντα στις πλάτες του. Και μας γεμίζει με ουτοπικές προσδοκίες.      Ευτυχώς, δεν έγινα ποτέ ο λόγος που κρυώνεις. Όλα γίνονταν λι

διττή φύση/δύση

καπιταλισμός/σοσιαλισμός . δουλεύεις. η δουλειά σου, αποφέρει κάποιο προϊόν το οποίο αγοράζεται και έτσι υπάρχει κέρδος. το κέρδος το μοιράζεσαι μαζί με τα αφεντικά, τα οποία δουλεύουν κάνοντας κάποια τηλεφωνήματα ή και καθόλου δουλειά, αλλά έχουν το άγχος. φύση/κρίση. η φύση του ανθρώπου νου καπιταλισμού τα έφερε έτσι ώστε ήρθε η κρίση έχει οδηγήσει στο να παρακαλάς κάποιον να δουλέψεις για αυτόν, και να σου δώσει ένα μικρό κομμάτι από αυτά που θα παράξεις. πολλές φορές, και αφιλοκερδώς, ελπίζοντας πως δεν χρειάζεται να ted ρέφεσαι καν. οι συνθήκες στις οποίες θα δουλέψεις, θα είναι επίσης, όποιες επιθυμεί ο εργοδότης. πάτος/κράτος. το κράτος, παρέχει προστασία στον εργαζόμενο απέναντι στους κακούς εργοδότες, απολύοντας τον εργαζόμενο δίχως προειδοποίηση μέσα σε μια μέρα για να πούμε  ερτ1  παράδειγμα. επίσης, παρέχει κοινωνικά αγαθά όπως φροντιστήρια για την παιδεία, χαράτσια για να μείνεις, φυλακισμένες οροθετικές για την ισότητα, ράντζα για  την υγεία, και φό

της λήθης το πηγάδι

·         λήθη   <   αρχαία ελληνική   λήθη   <   λήθω ουσιαστικό,  θηλυκό Ορισμός : η  λησμονιά , το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια                  η  λησμονιά , η κατάσταση κατά την οποία δεν σε θυμάται κανείς ·         Συγγενικές λέξεις: λάθος, λαθραίος, αλήθεια       Άραγε πόσα άτομα αναγκάστηκες να ξεχάσεις και να αφήσεις πίσω και πόσα ακόμα θα υπάρξουν στη ζωή σου; Κάποια από αυτά τα επέλεξες εσύ, κάποια λαθραία εισέβαλαν στη ζωή σου, μα όλα κατέληξαν να σου είναι απαραίτητα. Και όμως ήρθε η μέρα που τα άτομα αυτά σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν, σε απέρριψαν. Ήταν λάθος σου που τους επέτρεψες να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι σου; Δεν έχει σημασία πια. Το μόνο που προσπαθείς μανιωδώς είναι να απαλλαγείς από το αίσθημα του θυμού, την απώλειας, της απόγνωσης. Και τότε για σένα η λύση είναι μονόδρομος και στην ταμπέλα αναγράφεται ξεκάθαρα η λέξη «λήθη».   Χτίζεις έναν τοίχο άρνησης ανάμεσα σε σένα και το παρελθόν σου. Με όσο εγωισμό σου έχει απομείνει και την