Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

περι κοινωνικής κανονικότητας

‘’Προχώρα γρήγορα, μην κλείσουν πάλι το μετρό και δεν προλάβω…’’. Και η κυρία προχώρησε γρήγορα, μαζί με τόσους άλλους, συνωστιζόμενη σε ένα εξαιρετικά γεμάτο βαγόνι μετρό. Πρόσωπα ήρεμα, γαλήνια στη δίνη της ρουτίνας της ζωούλας τους. Επέστρεφαν για ακόμη μια φορά από το κέντρο της Αθήνας, με προορισμό το σπίτι. Θα έλεγες ότι όλα έρρεαν κανονικότατα εκείνη τη μέρα. Μόνη διαφορά με το συνηθισμένο, ο φόβος μην κλείσει το μετρό και αργήσουν και λίγο να φύγουν.
  
  Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν στα μάτια τους τις εικόνες του κέντρου εκείνης της μέρας. Του κέντρου που φιλοξενούσε πρωτοφανή αριθμό διμοιριών ΜΑΤ παραταγμένων στις πύλες των πανεπιστημίων, του κέντρου με τις μηχανές των ομάδων δέλτα να βολτάρουν μαζί με τα αυτοκίνητα των πολιτών, του κέντρου με τους φοιτητές να διαδηλώνουν για ακόμη μία φορά.
  
  Και όμως, δεν ήταν μία από τις συνηθισμένες πορείες. Το πρωί της ίδιας ημέρας, δύο φοιτητές νοσηλεύτηκαν από χτυπήματα αστυνομικών. Ξαφνικά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν ότι ενδιαφέρονται για τα φοιτητικά ζητήματα και η αστυνομία προστατεύει το πανεπιστήμιο, παρατασσόμενη σε έναν χώρο(έξω από τη νομική), που διεξάγεται ανενόχλητα, χρόνια τώρα, εμπόριο ναρκωτικών. Τα πανό των φοιτητών, αναφέρονταν για πρώτη φορά στην καταγγελία της αστυνομοκρατίας, ένα ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν, ανεξάρτητα από το πόσο αναπαυτικά κάθεται αυτός στον καναπέ του. Και φυσικά, η καταγγελία της αστυνομοκρατίας, δέχθηκε ως μόνη απάντηση τα χημικά και γκλοπς. Δεν τίθεται πλέον ζήτημα απόψεων περί φοιτητικού συνδικαλισμού και πολιτικής ιδεολογίας. Με την επέτειο του πολυτεχνείου σε τρείς μέρες, προβάλλεται με τον πλέον οφθαλμοφανή τρόπο, η απογύμνωση του πανεπιστημίου από κάθε στοιχείο πολιτικής, εξωακαδημαϊκής γνώσης και ουσιαστικής ελευθερίας λόγου.
  
  Το πλέον τρομακτικό όμως, δεν είναι ότι νέοι και μεγαλύτεροι, παραμένουν στα σπίτια τους. Δεν είναι ότι δεν διαδηλώνει, όσο μαζικά θα έπρεπε, η πλειοψηφία της κοινωνίας. Άλλωστε διατηρούν όλοι το δικαίωμα των απόψεών τους, αλλά και της απαξίας προς την αμφίδρομη παθογένεια του πολιτικού γίγνεσθαι, σε κάθε έκφανσή του.
  
  Εγώ τρομάζω, φίλοι μου, με την ‘’κανονικότητα’’ που διακρίνω, στο βλέμμα της κυρίας που μόνο η πιθανή αργοπορία του μετρό την ενδιαφέρει. Τρομάζω με το βλέμμα των φοιτητών, που μόνο για την προσωπική τους καλοπέραση ενδιαφέρονται, όταν συνομήλικοί τους δέχονται τρομοκρατία, για να μην τολμήσουν ποτέ ξανά να διαδηλώσουν. Με τρομάζει το πόσο φυσικά, η κοινωνία συνεχίζει να ζει τη ζωούλα της, χωρίς να ενδιαφέρεται, έστω να ενημερωθεί, για το τί συμβαίνει λίγα μέτρα πιο πέρα. Όταν πλέον η αστυνομική βία, είναι και ψυχολογική, δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να σφυρίζουν όλοι αδιάφορα. Και όχι, η ‘’κανονικότητα’’ στα βλέμματά σας, καθόλου φυσιολογική δεν είναι.



δικηγοράκος 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

υποσχέσεις

   Να ξέρεις, φίλε μου, πως ξέρω πώς είναι. Ξέρω πώς είναι να πονάει η ψυχή σου. Ξέρω πώς είναι να βουρκώνεις με τα πάντα, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις με τι να κλάψεις. Ξέρω πώς είναι να βλέπεις πράγματα, τη στιγμή που δε θες να βλέπεις τίποτα. Και από την άλλη, ξέρω πώς είναι να μη βλέπεις τίποτα, τη στιγμή που θα ήθελες να βλέπεις τα πάντα.      Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχουμε πει. Αλλά ξέρω ποιο είναι το ψέμα που μας πληγώνει περισσότερο. «Θα είμαι δίπλα σου». Μας ενοχλεί ο μέλλοντας; Μήπως μας ενοχλεί η λέξη «δίπλα»; Ή απλώς δεν αντέχουμε αυτές τις λέξεις στη σειρά επειδή γνωρίζουμε όλον τον εγωισμό και την επιπολαιότητα που κρύβεται από πίσω;      Εγωισμός, επειδή αυτός που την ξεφουρνίζει, έχει περισσότερη ανάγκη να είναι δίπλα μας απ’ ότι εμείς δίπλα σε αυτόν. Επιπολαιότητα, γιατί δεν αναλογίζεται την ευθύνη του μέλλοντα στις πλάτες του. Και μας γεμίζει με ουτοπικές προσδοκίες.      Ευτυχώς, δεν έγινα ποτέ ο λόγος που κρυώνεις. Όλα γίνονταν λι

διττή φύση/δύση

καπιταλισμός/σοσιαλισμός . δουλεύεις. η δουλειά σου, αποφέρει κάποιο προϊόν το οποίο αγοράζεται και έτσι υπάρχει κέρδος. το κέρδος το μοιράζεσαι μαζί με τα αφεντικά, τα οποία δουλεύουν κάνοντας κάποια τηλεφωνήματα ή και καθόλου δουλειά, αλλά έχουν το άγχος. φύση/κρίση. η φύση του ανθρώπου νου καπιταλισμού τα έφερε έτσι ώστε ήρθε η κρίση έχει οδηγήσει στο να παρακαλάς κάποιον να δουλέψεις για αυτόν, και να σου δώσει ένα μικρό κομμάτι από αυτά που θα παράξεις. πολλές φορές, και αφιλοκερδώς, ελπίζοντας πως δεν χρειάζεται να ted ρέφεσαι καν. οι συνθήκες στις οποίες θα δουλέψεις, θα είναι επίσης, όποιες επιθυμεί ο εργοδότης. πάτος/κράτος. το κράτος, παρέχει προστασία στον εργαζόμενο απέναντι στους κακούς εργοδότες, απολύοντας τον εργαζόμενο δίχως προειδοποίηση μέσα σε μια μέρα για να πούμε  ερτ1  παράδειγμα. επίσης, παρέχει κοινωνικά αγαθά όπως φροντιστήρια για την παιδεία, χαράτσια για να μείνεις, φυλακισμένες οροθετικές για την ισότητα, ράντζα για  την υγεία, και φό

της λήθης το πηγάδι

·         λήθη   <   αρχαία ελληνική   λήθη   <   λήθω ουσιαστικό,  θηλυκό Ορισμός : η  λησμονιά , το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια                  η  λησμονιά , η κατάσταση κατά την οποία δεν σε θυμάται κανείς ·         Συγγενικές λέξεις: λάθος, λαθραίος, αλήθεια       Άραγε πόσα άτομα αναγκάστηκες να ξεχάσεις και να αφήσεις πίσω και πόσα ακόμα θα υπάρξουν στη ζωή σου; Κάποια από αυτά τα επέλεξες εσύ, κάποια λαθραία εισέβαλαν στη ζωή σου, μα όλα κατέληξαν να σου είναι απαραίτητα. Και όμως ήρθε η μέρα που τα άτομα αυτά σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν, σε απέρριψαν. Ήταν λάθος σου που τους επέτρεψες να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι σου; Δεν έχει σημασία πια. Το μόνο που προσπαθείς μανιωδώς είναι να απαλλαγείς από το αίσθημα του θυμού, την απώλειας, της απόγνωσης. Και τότε για σένα η λύση είναι μονόδρομος και στην ταμπέλα αναγράφεται ξεκάθαρα η λέξη «λήθη».   Χτίζεις έναν τοίχο άρνησης ανάμεσα σε σένα και το παρελθόν σου. Με όσο εγωισμό σου έχει απομείνει και την