Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

μετρό

  ‘’Νεαρός έπεσε στις ράγες τρένου’’. Μάλλον δεν το έμαθες ποτέ. Μάλλον ούτε θα το ξανακούσεις. Μπορεί και να ήσουν εκεί μπορεί και να μην το πρόσεξες καν. Μα φυσικά, τέτοιου είδους ειδήσεις είναι καθημερινές θα μου πεις. Γιατί αυτή τη φορά να νοιαστείς; Σάμπως θα είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Όταν, χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται σε έναν σταθμό για να προλάβουν να φτάσουν εγκαίρως στις δουλειές τους, ένας επιλέγει να μην ξαναπάει ποτέ.
  
  Μα πόσοι όμως μπορεί να το έχουν σκεφτεί επίσης; Πόσα βλέμματα είναι παγωμένα μέσα στα βαγόνια και πόσα γεμάτα ελπίδα και ανάγκη για δημιουργικότητα; Μπορεί τα ερωτήματα για το νόημα της ζωής να μείνουν για πάντα αναπάντητα, αλλά ποτέ δεν θα καταλάβω γιατί επιλέγουμε τόσο επίμονα να αφοσιωνόμαστε στα ανούσια και στα λεπτά που μένουν μέχρι το επόμενο μετρό, αλλά και να μένουμε ατάραχοι γεμάτοι αναλγησία μπροστά στο διπλανό μας που μπορεί να πονά, να πεινάει, να απομακρύνεται από την ανάγκη να περιμένει το επόμενο βαγόνι. Μάλλον, απλά δεν προλαβαίνουμε…
  
  Και οι ειδήσεις πληθαίνουν και εμείς συνεχίζουμε ατάραχοι. Σήμερα λέει προσπάθησαν να κατεδαφίσουν τον καταυλισμό των Ρομά, εκτοπίζοντας τους χιλιόμετρα εκτός πόλης, αύριο μπορεί να διαγράψουν και μερικούς φοιτητές, μεθαύριο άλλοι να συλληφθούν αδίκως, την άλλη μέρα πρόσφυγες πολέμου να πεθάνουν σε κάποια σύνορα. Και εμείς να συνεχίζουμε να περιμένουμε να περιμένουμε βιαστικοί απλά ένα μετρό.
  
  Δεν πιστεύω ότι τέτοια φαινόμενα θα πάψουν να υπάρχουν. Πιστεύω όμως ότι είναι αδύνατο να συνεχίζουμε να ζούμε έτσι. Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι μας επιβάλλεται διαρκώς ένας εντατικότερος τρόπος ζωής. Το κράτος δείχνει ένα από τα σκληρότερα πρόσωπά του και εμείς μένουμε στάσιμοι, ζαλισμένοι από τις απαιτήσεις για βαθμούς, πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, με μόνο αντάλλαγμα την επιβίωση, όπως εμείς όμως έχουμε επιλέξει να την ορίζουμε στο σήμερα. Ενώ κυνηγάμε βαγόνια μετρό, το κράτος δικαιολογεί την απανθρωπιά του μέσω των ΜΜΕ και συνεχίζει να διατηρεί τη ζαλάδα μας. Προκαλεί τα επεισόδια στις διαδηλώσεις για να τρομοκρατεί, διαγράφει άκριτα φοιτητές για να καθιερώσει σταδιακά το ν+2 και να κρατά τους νέους παγιδευμένους στο ‘’τρεχαλητό’’ της επαγγελματικής κατάρτισης, μιλά για την ανάπτυξη που έρχεται και πάλι, ενώ άνθρωποι επιλέγουν να μην περιμένουν ποτέ ξανά τα μετρό της μικροαστικής ζωής μας.
  
  Και αύριο θα ξημερώσει και εγώ θα πάω και πάλι να πάρω ένα μετρό για να πάω στη σχολή. Χωρίς να ξέρω το γιατί, χωρίς να ξέρω αν μπορώ να κάνω και διαφορετικά…
δικηγοράκος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

υποσχέσεις

   Να ξέρεις, φίλε μου, πως ξέρω πώς είναι. Ξέρω πώς είναι να πονάει η ψυχή σου. Ξέρω πώς είναι να βουρκώνεις με τα πάντα, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις με τι να κλάψεις. Ξέρω πώς είναι να βλέπεις πράγματα, τη στιγμή που δε θες να βλέπεις τίποτα. Και από την άλλη, ξέρω πώς είναι να μη βλέπεις τίποτα, τη στιγμή που θα ήθελες να βλέπεις τα πάντα.      Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχουμε πει. Αλλά ξέρω ποιο είναι το ψέμα που μας πληγώνει περισσότερο. «Θα είμαι δίπλα σου». Μας ενοχλεί ο μέλλοντας; Μήπως μας ενοχλεί η λέξη «δίπλα»; Ή απλώς δεν αντέχουμε αυτές τις λέξεις στη σειρά επειδή γνωρίζουμε όλον τον εγωισμό και την επιπολαιότητα που κρύβεται από πίσω;      Εγωισμός, επειδή αυτός που την ξεφουρνίζει, έχει περισσότερη ανάγκη να είναι δίπλα μας απ’ ότι εμείς δίπλα σε αυτόν. Επιπολαιότητα, γιατί δεν αναλογίζεται την ευθύνη του μέλλοντα στις πλάτες του. Και μας γεμίζει με ουτοπικές προσδοκίες.      Ευτυχώς, δεν έγινα ποτέ ο λόγος που κρυώνεις. Όλα γίνονταν λι

διττή φύση/δύση

καπιταλισμός/σοσιαλισμός . δουλεύεις. η δουλειά σου, αποφέρει κάποιο προϊόν το οποίο αγοράζεται και έτσι υπάρχει κέρδος. το κέρδος το μοιράζεσαι μαζί με τα αφεντικά, τα οποία δουλεύουν κάνοντας κάποια τηλεφωνήματα ή και καθόλου δουλειά, αλλά έχουν το άγχος. φύση/κρίση. η φύση του ανθρώπου νου καπιταλισμού τα έφερε έτσι ώστε ήρθε η κρίση έχει οδηγήσει στο να παρακαλάς κάποιον να δουλέψεις για αυτόν, και να σου δώσει ένα μικρό κομμάτι από αυτά που θα παράξεις. πολλές φορές, και αφιλοκερδώς, ελπίζοντας πως δεν χρειάζεται να ted ρέφεσαι καν. οι συνθήκες στις οποίες θα δουλέψεις, θα είναι επίσης, όποιες επιθυμεί ο εργοδότης. πάτος/κράτος. το κράτος, παρέχει προστασία στον εργαζόμενο απέναντι στους κακούς εργοδότες, απολύοντας τον εργαζόμενο δίχως προειδοποίηση μέσα σε μια μέρα για να πούμε  ερτ1  παράδειγμα. επίσης, παρέχει κοινωνικά αγαθά όπως φροντιστήρια για την παιδεία, χαράτσια για να μείνεις, φυλακισμένες οροθετικές για την ισότητα, ράντζα για  την υγεία, και φό

της λήθης το πηγάδι

·         λήθη   <   αρχαία ελληνική   λήθη   <   λήθω ουσιαστικό,  θηλυκό Ορισμός : η  λησμονιά , το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια                  η  λησμονιά , η κατάσταση κατά την οποία δεν σε θυμάται κανείς ·         Συγγενικές λέξεις: λάθος, λαθραίος, αλήθεια       Άραγε πόσα άτομα αναγκάστηκες να ξεχάσεις και να αφήσεις πίσω και πόσα ακόμα θα υπάρξουν στη ζωή σου; Κάποια από αυτά τα επέλεξες εσύ, κάποια λαθραία εισέβαλαν στη ζωή σου, μα όλα κατέληξαν να σου είναι απαραίτητα. Και όμως ήρθε η μέρα που τα άτομα αυτά σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν, σε απέρριψαν. Ήταν λάθος σου που τους επέτρεψες να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι σου; Δεν έχει σημασία πια. Το μόνο που προσπαθείς μανιωδώς είναι να απαλλαγείς από το αίσθημα του θυμού, την απώλειας, της απόγνωσης. Και τότε για σένα η λύση είναι μονόδρομος και στην ταμπέλα αναγράφεται ξεκάθαρα η λέξη «λήθη».   Χτίζεις έναν τοίχο άρνησης ανάμεσα σε σένα και το παρελθόν σου. Με όσο εγωισμό σου έχει απομείνει και την