Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ανάμεσα στους ''ξένους'' και τους ξένους

  Στα χρόνια της εθνικιστικής έξαρσης, στις μέρες που το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής μεσουρανεί στο πολιτικό γίγνεσθαι, η ανθρωπιά συνεχίζει να αγνοεί σύνορα και συμβατικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ανθρώπους.Η Ελλάδα, χώρα πλέον πολυπολιτισμική, αποτελεί πεδίο διακίνησης ιδεών, κουλτούρων και αντιλήψεων, με κέντρο των εξελίξεων την ξένη σε όλους μας Αθήνα. Ξένη, όχι γιατί περπατώντας στην Πατησίων, την πλατεία Ομόνοιας και τα Εξάρχεια θα συναντήσεις ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Άλλωστε είναι αυτοί ξένοι; Εσύ τους έμαθες ως ξένους..ή μάλλον κάποιοι σου είπαν πως πρέπει να τους διακρίνεις, να υψώσεις τον προσωπικό σου φράχτη και να τους αφήσεις κάπου στο περιθώριο, μακριά από την επιρροή  του μυαλού και των συναισθημάτων σου.
  
  Για εμένα το μόνο αληθινά ξένο είναι το ξένο προς την αλήθεια, το ξένο δηλαδή προς την ανθρώπινη φύση και τις αξίες που είναι σύμφυτες με αυτή.Και έτσι φθάνω ξαφνικά στην Πανεπιστημίου, σε λίγο διασχίζω την Βασιλίσσης Σοφίας. Ήμουν κι εγώ ξένος καθώς περπατούσα δίπλα στους  «επιτυχημένους» αυτής της πόλης, που  καθημερινά παλεύουν για το προσωπικό τους κέρδος στα πλαίσια ενός σαθρού συστήματος, καθώς παρατηρούσα τον κόσμο να τρέχει χωρίς να γνωρίζει  τον προορισμό του, καθώς συνάντησα κι άλλους νέους να αναζητούν τον εαυτό τους, καθώς προσπέρασα αδιαφορώντας μια γυναίκα που μου ζήτησε βοήθεια.                                                                
  
  Κι όμως έφτασα στο σπίτι μου ανακουφισμένος. Καθόλου δεν με είχε προβληματίσει το χάος της μεγαλούπολης και τα προσωπεία που όλοι τους είχαν φορέσει. Εξάλλου χρόνια τώρα, όλα αυτά πλασάρονται ως το υγιές πρότυπο της ευημερίας, της ευμάρειας και της ευτυχίας. Μα κι εγώ ευτυχισμένος είμαι. Έχω τα πάντα, ό,τι θέλω ή μάλλον ό,τι μου είπαν οι άλλοι πως πρέπει να θέλω. Είναι οι ίδιοι που μου όρισαν κάτι αληθινό ως ξένο.Ναι, και είναι πράγματι αληθινό αυτό που όλοι μας θεωρούμε ξένο σε μια σύγχρονη κοινωνία που μετεξελίχθηκε σε κοινωνία υποδοχής μεταναστών και αποδοχής(;) του διαφορετικού. Και είναι ίσως πιο αληθινό από το νεοελληνικό, το δήθεν, την βιτρίνα, το ματαιόδοξο, το τίποτα…
  
  Προχθές ήταν που ήμουν στο λεωφορείο. Τα προσωπάκια δυο μικρών έγχρωμων παιδιών δεν μου φάνηκαν ξένα.Η φροντίδα της μάνας τους ήταν και αυτή τόσο αληθινή.Τίποτα δεν έμοιαζε άγνωστο και διαφορετικό. Άλλωστε , όλοι όσοι βρισκόμασταν μέσα στο λεωφορείο, μοιραζόμασταν τον ίδιο αέρα, τον αέρα του προβληματισμού για το σήμερα και το αύριο, αναπνέαμε το ίδιο οξυγόνο, το οξυγόνο που μας γεμίζει με πάθος για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και κάτι ανέφικτο.

  
  Μια κυρία στη γειτονιά μου-νομίζω κατάγεται από κάποια βαλκανική χώρα(δεν θυμάμαι ποια, δεν έχει και καμία σημασία)-με χαιρετάει χαμογελαστή και αισιόδοξη, παρά τις όποιες δυσκολίες της, κάθε πρωί καθώς περιποιείται τα λουλούδια της αυλής της και εγώ κατεβαίνω στο κέντρο, κάπου εκεί, ανάμεσα στους ξένους και τους «ξένους».

                                                                                                                             Παράνομος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

υποσχέσεις

   Να ξέρεις, φίλε μου, πως ξέρω πώς είναι. Ξέρω πώς είναι να πονάει η ψυχή σου. Ξέρω πώς είναι να βουρκώνεις με τα πάντα, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις με τι να κλάψεις. Ξέρω πώς είναι να βλέπεις πράγματα, τη στιγμή που δε θες να βλέπεις τίποτα. Και από την άλλη, ξέρω πώς είναι να μη βλέπεις τίποτα, τη στιγμή που θα ήθελες να βλέπεις τα πάντα.      Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχουμε πει. Αλλά ξέρω ποιο είναι το ψέμα που μας πληγώνει περισσότερο. «Θα είμαι δίπλα σου». Μας ενοχλεί ο μέλλοντας; Μήπως μας ενοχλεί η λέξη «δίπλα»; Ή απλώς δεν αντέχουμε αυτές τις λέξεις στη σειρά επειδή γνωρίζουμε όλον τον εγωισμό και την επιπολαιότητα που κρύβεται από πίσω;      Εγωισμός, επειδή αυτός που την ξεφουρνίζει, έχει περισσότερη ανάγκη να είναι δίπλα μας απ’ ότι εμείς δίπλα σε αυτόν. Επιπολαιότητα, γιατί δεν αναλογίζεται την ευθύνη του μέλλοντα στις πλάτες του. Και μας γεμίζει με ουτοπικές προσδοκίες.      Ευτυχώς, δεν έγινα ποτέ ο λόγος που κρυώνεις. Όλα γίνονταν λι

διττή φύση/δύση

καπιταλισμός/σοσιαλισμός . δουλεύεις. η δουλειά σου, αποφέρει κάποιο προϊόν το οποίο αγοράζεται και έτσι υπάρχει κέρδος. το κέρδος το μοιράζεσαι μαζί με τα αφεντικά, τα οποία δουλεύουν κάνοντας κάποια τηλεφωνήματα ή και καθόλου δουλειά, αλλά έχουν το άγχος. φύση/κρίση. η φύση του ανθρώπου νου καπιταλισμού τα έφερε έτσι ώστε ήρθε η κρίση έχει οδηγήσει στο να παρακαλάς κάποιον να δουλέψεις για αυτόν, και να σου δώσει ένα μικρό κομμάτι από αυτά που θα παράξεις. πολλές φορές, και αφιλοκερδώς, ελπίζοντας πως δεν χρειάζεται να ted ρέφεσαι καν. οι συνθήκες στις οποίες θα δουλέψεις, θα είναι επίσης, όποιες επιθυμεί ο εργοδότης. πάτος/κράτος. το κράτος, παρέχει προστασία στον εργαζόμενο απέναντι στους κακούς εργοδότες, απολύοντας τον εργαζόμενο δίχως προειδοποίηση μέσα σε μια μέρα για να πούμε  ερτ1  παράδειγμα. επίσης, παρέχει κοινωνικά αγαθά όπως φροντιστήρια για την παιδεία, χαράτσια για να μείνεις, φυλακισμένες οροθετικές για την ισότητα, ράντζα για  την υγεία, και φό

της λήθης το πηγάδι

·         λήθη   <   αρχαία ελληνική   λήθη   <   λήθω ουσιαστικό,  θηλυκό Ορισμός : η  λησμονιά , το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια                  η  λησμονιά , η κατάσταση κατά την οποία δεν σε θυμάται κανείς ·         Συγγενικές λέξεις: λάθος, λαθραίος, αλήθεια       Άραγε πόσα άτομα αναγκάστηκες να ξεχάσεις και να αφήσεις πίσω και πόσα ακόμα θα υπάρξουν στη ζωή σου; Κάποια από αυτά τα επέλεξες εσύ, κάποια λαθραία εισέβαλαν στη ζωή σου, μα όλα κατέληξαν να σου είναι απαραίτητα. Και όμως ήρθε η μέρα που τα άτομα αυτά σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν, σε απέρριψαν. Ήταν λάθος σου που τους επέτρεψες να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι σου; Δεν έχει σημασία πια. Το μόνο που προσπαθείς μανιωδώς είναι να απαλλαγείς από το αίσθημα του θυμού, την απώλειας, της απόγνωσης. Και τότε για σένα η λύση είναι μονόδρομος και στην ταμπέλα αναγράφεται ξεκάθαρα η λέξη «λήθη».   Χτίζεις έναν τοίχο άρνησης ανάμεσα σε σένα και το παρελθόν σου. Με όσο εγωισμό σου έχει απομείνει και την