Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

μια ιστορία: για τη μαρμελάδα

  «Το μυαλό του έχει γίνει μαρμελάδα». Θυμάμαι αυτή τη φράση λες και την ακούω τώρα για πρώτη φορά. Αντηχεί με τον ίδιο παράξενο και τρομακτικό τρόπο στα αυτιά μου. Τη θυμάμαι, γιατί αφορούσε κάποιον που είχα για ίνδαλμα, αφού πάντα με προστάτευε, με έβαζε στους ώμους του και ξαφνικά δεν μ άγγιζε τίποτα. Τη θυμάμαι γιατί μέσα σε μια τέτοια φράση συσσωρευόταν η στεναχώρια και μάλλον η οργή του alter ego μου. Τη θυμάμαι γιατί ήμουν μικρή κι οι «μαρμελάδες» μου ταν άγνωστες ακόμα.
  
  Πέρασαν τα χρόνια. Είδα «μαρμελάδα» να κυκλοφορεί γύρω μου, είδα διάφορες ενδοφλέβιες «μαρμελάδες» πεταμένες δίπλα μου στη βόλτα μου, είδα πολλούς με μυαλά σαν του ινδάλματος. Ποτέ δεν τις δέχτηκα όμως τις μαρμελάδες. Δεν μπορώ να αποδεχτώ την αποποινικοποίηση τους ούτε και το «έλα μώρε αν όχι τώρα πότε;». Η απάντηση μου είναι ΠΟΤΕ.
  
  Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους...τα ναρκωτικά δεν είναι πλάκα. Ούτε τα light ούτε τα βαριά. Απ’ τα light εύκολα πας στα βαριά και πολύ δύσκολα ξαναγυρνάς. Δεν είναι φάση, δεν είναι φαγητό να το δοκιμάσεις, δεν είναι κάτι που του ξεφεύγεις και του ξεγλιστράς όποτε θες. Πολλοί νομίζουν ότι όποτε θέλουν μπορούν να ξεκόψουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πλάνη και η μεγαλύτερη καταστροφή. Παιδιά ξεκινούν κάτι από μόδα, από απόγνωση, από μοναξιά, από αδυναμία χαρακτήρα. Αυτό που λένε για τις κακές επιρροές και τις κακές παρέες είναι μεγάλο ψέμα. Όλα ξεκινάνε απ’ τον ίδιο τον άνθρωπο και τις ελλείψεις του: σε αγάπη, σε αξίες, σε ασφάλεια, σε αυτοπεποίθηση, σε ενδιαφέροντα. Μπορεί να ναι όλα αυτά μαζί ή ένα μόνο. Ο άνθρωπος φοράει μόνος του ένα κόκκινο πλατό που του ράψαν άλλοι. Παιδιά από γονιούς με ενδιαφέρον και αγάπη κατρακυλούν, παιδιά χρηστών δεν τ αγγίζουν τα ναρκωτικά. Δεν πιστεύω στην ιδιοσυγκρασία ή στις ιδιότητες/χαρακτηριστικά που κουβαλάει η ψυχή. Είμαστε αποτέλεσμα του (ατομικού και κοινωνικού) περιβάλλοντος μας και των επιλογών μας σε αυτό. Πάντα έχουμε άλλη διαφυγή, απλά καμιά φορά δεν την βλέπουμε.
  
  Και το κράτος; Τι κάνει το κράτος; Μας ενημερώνει για το σίσα και μας λέει ότι στο Πεδίον του Άρεως το βρίσκεις με δυο ευρώ; Ευχαριστούμε, αλλά πείτε μας και το όνομα του delaer για να μας το κάνετε πιο εύκολο. Η κρίση δεν είναι οικονομική. Είναι κρίση αξιών, όλοι το λένε. Αφήνουν τα πρεζάκια (τι φαιδρή λέξη!) να τρυπιούνται και να καπνίζουν και να ρουφάνε γιατί που να ασχοληθούν τώρα με τις μειονότητες!! Που να ενδιαφερθούν για  μια καμπάνια κατά των ναρκωτικών στο σχολείο, στη δουλειά, στο δρόμο, που να κάνουν τον κόπο να ανακαλύψουν κάποιο κύκλωμα. Τα λεφτά τους νοιάζουν άλλα όταν θα στερέψουν από πολίτες και νιάτα πρόθυμα να δουλέψουν, ποιος θα τα χαρεί τα λεφτά; Και δεν είναι μόνο η ανύπαρκτη πρόληψη είναι  κι η ανύπαρκτη καταστολή. Τα υπό διάλυση κέντρα απεξάρτησης και τα νοσοκομεία που μοιράζουν υποκατάστατα δεν είναι αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Θα έπρεπε να υπάρχουν κέντρα με εξειδικευμένο προσωπικό που να φροντίζουν αρρώστους, όχι περιθωριακούς. Υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις και οφείλω να το τονίζω κάθε φορά αυτό.
  
  Έχουμε αφήσει τους εξαρτημένους στο έλεος ενός ανώτερου θεού. Νιώθουμε ότι νικάμε στον κοινωνικό αγώνα γιατί δεν πέσαμε στη λούμπα των ναρκωτικών. Αλλά όπως λέει και η Lily Tomlin: « το πρόβλημα με τους αγώνες των αρουραίων είναι ότι ακόμα κι αν νικήσεις εξακολουθείς να είσαι αρουραίος». Τα ναρκωτικά μας αφορούν όλους και ακόμα περισσότερο μας αφορούν αυτοί που τα χρησιμοποιούν. Την επόμενη φορά λοιπόν, που κάποιος σας πει τι ωραία που είναι στο Άμστερνταμ, πείτε του ότι τον αγαπάτε και θέλετε να τον έχετε πάντα δίπλα σας. Στον ίνδαλμα πέτυχε. Αν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι καλύτερο πείτε το. Αλλά παρακαλώ μην μείνετε σιωπηλοί!

  
  Είμαι η Νεφέλη θα με βρείτε να περιπλανιέμαι στους δρόμους μ ένα κόκκινο παλτό και να φοβάμαι για τα θύματα της «μαρμελάδας». Μέχρι το επόμενο «γι αυτά τα λίγα και απλά πράγματα να πολεμάτε».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

υποσχέσεις

   Να ξέρεις, φίλε μου, πως ξέρω πώς είναι. Ξέρω πώς είναι να πονάει η ψυχή σου. Ξέρω πώς είναι να βουρκώνεις με τα πάντα, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις με τι να κλάψεις. Ξέρω πώς είναι να βλέπεις πράγματα, τη στιγμή που δε θες να βλέπεις τίποτα. Και από την άλλη, ξέρω πώς είναι να μη βλέπεις τίποτα, τη στιγμή που θα ήθελες να βλέπεις τα πάντα.      Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχουμε πει. Αλλά ξέρω ποιο είναι το ψέμα που μας πληγώνει περισσότερο. «Θα είμαι δίπλα σου». Μας ενοχλεί ο μέλλοντας; Μήπως μας ενοχλεί η λέξη «δίπλα»; Ή απλώς δεν αντέχουμε αυτές τις λέξεις στη σειρά επειδή γνωρίζουμε όλον τον εγωισμό και την επιπολαιότητα που κρύβεται από πίσω;      Εγωισμός, επειδή αυτός που την ξεφουρνίζει, έχει περισσότερη ανάγκη να είναι δίπλα μας απ’ ότι εμείς δίπλα σε αυτόν. Επιπολαιότητα, γιατί δεν αναλογίζεται την ευθύνη του μέλλοντα στις πλάτες του. Και μας γεμίζει με ουτοπικές προσδοκίες.      Ευτυχώς, δεν έγινα ποτέ ο λόγος που κρυώνεις. Όλα γίνονταν λι

διττή φύση/δύση

καπιταλισμός/σοσιαλισμός . δουλεύεις. η δουλειά σου, αποφέρει κάποιο προϊόν το οποίο αγοράζεται και έτσι υπάρχει κέρδος. το κέρδος το μοιράζεσαι μαζί με τα αφεντικά, τα οποία δουλεύουν κάνοντας κάποια τηλεφωνήματα ή και καθόλου δουλειά, αλλά έχουν το άγχος. φύση/κρίση. η φύση του ανθρώπου νου καπιταλισμού τα έφερε έτσι ώστε ήρθε η κρίση έχει οδηγήσει στο να παρακαλάς κάποιον να δουλέψεις για αυτόν, και να σου δώσει ένα μικρό κομμάτι από αυτά που θα παράξεις. πολλές φορές, και αφιλοκερδώς, ελπίζοντας πως δεν χρειάζεται να ted ρέφεσαι καν. οι συνθήκες στις οποίες θα δουλέψεις, θα είναι επίσης, όποιες επιθυμεί ο εργοδότης. πάτος/κράτος. το κράτος, παρέχει προστασία στον εργαζόμενο απέναντι στους κακούς εργοδότες, απολύοντας τον εργαζόμενο δίχως προειδοποίηση μέσα σε μια μέρα για να πούμε  ερτ1  παράδειγμα. επίσης, παρέχει κοινωνικά αγαθά όπως φροντιστήρια για την παιδεία, χαράτσια για να μείνεις, φυλακισμένες οροθετικές για την ισότητα, ράντζα για  την υγεία, και φό

της λήθης το πηγάδι

·         λήθη   <   αρχαία ελληνική   λήθη   <   λήθω ουσιαστικό,  θηλυκό Ορισμός : η  λησμονιά , το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια                  η  λησμονιά , η κατάσταση κατά την οποία δεν σε θυμάται κανείς ·         Συγγενικές λέξεις: λάθος, λαθραίος, αλήθεια       Άραγε πόσα άτομα αναγκάστηκες να ξεχάσεις και να αφήσεις πίσω και πόσα ακόμα θα υπάρξουν στη ζωή σου; Κάποια από αυτά τα επέλεξες εσύ, κάποια λαθραία εισέβαλαν στη ζωή σου, μα όλα κατέληξαν να σου είναι απαραίτητα. Και όμως ήρθε η μέρα που τα άτομα αυτά σε πρόδωσαν, σε πλήγωσαν, σε απέρριψαν. Ήταν λάθος σου που τους επέτρεψες να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι σου; Δεν έχει σημασία πια. Το μόνο που προσπαθείς μανιωδώς είναι να απαλλαγείς από το αίσθημα του θυμού, την απώλειας, της απόγνωσης. Και τότε για σένα η λύση είναι μονόδρομος και στην ταμπέλα αναγράφεται ξεκάθαρα η λέξη «λήθη».   Χτίζεις έναν τοίχο άρνησης ανάμεσα σε σένα και το παρελθόν σου. Με όσο εγωισμό σου έχει απομείνει και την